Węgiel aktywny od dawna zdobywa ogromną popularność w kosmetyce. Większość z nas kojarzy węgiel z brudem i zanieczyszczeniami. Jeżeli chodzi o węgiel kosmetyczny, to jest zupełnie odwrotnie. Ta niezwykła substancja wzorcowo radzi sobie z głębokim oczyszczaniem skóry i jest doskonałym absorbentem kurzu, brudu i nadmiaru sebum.

W czym tkwi sekret?

Aktywny węgiel można porównać do gąbki pochłaniającej niechciane przez nasz organizm toksyny. Brud i zanieczyszczenia przyklejają się do cząsteczek węgla i są przez nie wchłaniane, a następnie usuwane z twarzy razem z wodą. Podczas kontaktu ze skórą, substancja ta jest w stanie przyciągać zanieczyszczenia nie tylko z powierzchni, ale nawet z głębszych warstw skóry.

Kto powinien go stosować?

Ze względu na swoje właściwości węgiel aktywny bardzo często stosowany jest do cery trądzikowej, tłustej oraz zanieczyszczonej. Bardzo ładnie wyrównuje koloryt skóry oraz odtyka zatkanie pory. Ma działanie bakteriobójcze, przez co zapobiega infekcjom oraz skutecznie zwalcza wolne rodniki. Wybawieniem dla zanieczyszczonej twarzy, szyi i dekoltu są więc mydła, żele i maseczki na bazie węgla.

My polecamy dojrzewające, roślinne mydło Węglowe Vege Soap ze Starej Mydlarni!

Węgiel aktywny w kosmetyce