Masło shea - inaczej shea butter, masło karite.

Shea butter pozyskiwane jest z nasion pestek owoców drzewa Shea (Karite). Naturalnie bogate jest w witaminy A, E, D, F i kwas cynamonowy. Zapewnia również naturalną ochronę przeciw promieniowaniu UV (SPF około 6).

Drzewo ma pierwsze owoce gdy osiągnie wiek 20 lat, w pełni owocuje, gdy ma aż 45 lat i owocuje przez prawie 200 lat. Rośnie w rejonach Wschodniej Afryki, północnej Ugandy i Południowym Sudanie.

Krok po kroku:

- Trzeba wyłupać orzech z łupiny
- Umyć go i pozostawić do wyschnięcia
- Następnie rozbić na małe kawałeczki
- Uprażyć tak użyskane drobinki orzechów i zmielić na pastę w kolorze ciemnej czekolady
- Dodać wodę i ubić, aby była dobrze wymieszana
- Potem oczyszcza się pastę, płucząc ją wodą destylowaną
- Podgrzać uzyskaną masę tak, że tłuszcze zbierają się na wierzchu, a oleje na spodzie
- Zebrać tłuszcz, a pozostały olej pozostawić do stwardnięcia – to jest właśnie nasze masło shea.

Działanie:

Doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej, skłonnej do alergii. Opóźnia starzenie się skóry, chroni ją przed niekorzystnym działaniem warunków atmosferycznych, przywraca jędrność i elastyczność, dzięki zawartości witaminy A, E, F. Obecne w nim kwasy tłuszczowe są prawie identyczne z kwasami tłuszczowymi znajdującymi się w warstwie rogowej naskórka, dlatego jest ono tak dobrze wchłaniane przez skórę.
Polecane również dla kobiet w ciąży, chcących uniknąć rozstępów na skórze.
Masło shea zapewnia również doskonałą pielęgnację zniszczonych włosów. Regeneruje je, wygładza, zapobiega puszeniu się włosów, dodaje im blasku.